10 найкращих українських фільмів, які ви повинні подивитися

10 найкращих українських фільмів, які ви повинні подивитися

Важко переоцінити вплив кінематографу на людину. Багато з нас з нетерпінням чекали на фільми зі всесвіту Marvel, плакали над Хатіко, сміялись з комедій з Джимом Керрі. А переглянути «Сам Удома» чи «Гаррі Поттер» на новорічні свята вже стало традицією для українських родин. Однак, на що ми дарма не звертаємо належної уваги – український кінематограф.




А він, тим часом, випускає досить якісні кінокартини, причому різних жанрів. Взагалі історія українського кінематографа налічує вже більше ста років. У вересні 1896 року фотограф Альфред Федецький зробив кілька короткометражних документальних фільмів, які можна вважати першими кінокартинами українського виробництва. Перший український звуковий фільм вийшов у 1930 році під назвою «Симфонія Донбасу» («Ентузіязм»). Робота режисера Дзиґи Вертова стала першим кінотвором, в якому реальні промислові звуки допомагали створити музичний образ, а легендарний Чарлі Чаплін вважав роботу однією з найбільш вражаючих звукових симфоній.

Дивитись українські фільми не лише цікаво, а й корисно, аби збільшити свій кругозір, знання про рідну Україну. Звісно не лише це – можна почути нові слова, в тому числі діалектні. До речі, репетитор української мови може порадити перегляд українського кіно – в деяких фільмах використовується чимало діалектних слів, які можуть збільшити ваш словниковий запас.


Зв’язок українського кіно з розвитком мови

Кіноіндустрія є важливою складовою культури кожної країни на рівні з літературою, мистецтвом чи архітектурою. Звісно, що вподобання у всіх різні, але фільми є дуже популярним видом мистецтва, доступним багатьом як поціновувачам мистецтва, так і простим громадянам. Фільм повинен доносити історію глядачам, і робити це максимально доступно, а для цього потрібно, щоб глядач розумів мову, якою розмовляють герої картини. 

Тому, наприклад, в Україні набагато більше глядачів на фільмах українською мовою, аніж, наприклад, італійською. Причина банальна – українська мова є рідною. Саме через кіно можна показати багатогранність мови – кілька діалектних слів можуть підказати, з якої частини України персонаж. Глядач же таким чином не лише дізнається про деякі особливості героя, але й нові слова – кіно, як і література, допомагає збільшувати нам словниковий запас.

Топ-10 українських фільмів, вартих перегляду

У фільмах дуже часто зображуються актуальні події для країни. Для України з 2014 року нема більш важливої теми, ніж війна з Росією – українці вже 10 років борються за свою незалежність. Саме тому найбільше кінофільмів присвячені темі війни.

Кіборги (2017)

Художній фільм Ахтема Сеітаблаєва, в якому розповідається про військових та добровольців, які захищали Донецький аеропорт протягом 242 днів. Українські захисники так стійко боронили його, що навіть окупанти прозвали їх «кіборгами». Сценарій же був написаний на основі свідчень самих військових, які захищали аеропорт.

Донбас (2018)

Трагікомедія режисера Сергія Лозниці, яка навіть отримала нагороду Каннського кінофестивалю. У кінострічці розповідається мозаїка з історій людей, які проживають на Донбасі. У фільмі відтворені реальні події, які відбувались на окупованих територій.

Мої думки тихі (2020)

Дебютна робота Антоніо Лукіча, в якій розкриваються взаємини між матір’ю та сином. Картина є і драмою, і комедією водночас. Попри те, що фільм є артхаусним, але встиг зібрати 10 млн грн у прокаті.

Іван Сила (2013)

Фільм розповідає історію життя Івана Фірцака, якого вважали найсильнішою людиною 20 сторіччя. Хоч кінострічку позиціонують як дитячу, але вона буде цікава аудиторії будь-якого віку.


Поводир (2014)

Драматичний фільм режисера Олеся Саніна. В сюжеті розповідається про мандри американського хлопчика та українського сліпого музики Радянською Україною. В стрічці описуються події, які відбувались напередодні та під час Голодомору.

Люксембург, Люксембург (2022)

Історія про братів-близнюків, які дізнаються, що їхній батько, який давно пішов з родини, опинився тяжко хворий у Люксембурзі. У фільмі (також робота Антоніо Лукіча) показується життя простих українців, взаємин у родині.

Памфір (2022)

Історія про українця, який через життєві обставини має заробити чималу суму та згадує часи, коли займався контрабандою. Оскільки події фільму відбуваються на Буковині, там можна зустріти чимало діалектизмів.

Носоріг (2021)

Фільм режисера Олега Сенцова розповідає історію, яка розгорнулась у 90-ті роки. В ньому розповідається про бандитські розборки, в яких бере участь і хлопець на прізвисько «Носоріг».

Атлантида (2019)

Фільм-антиутопія Валентина Васяновича про життя після війни у східній частині України. Головною особливістю є те, що в фільмі нема жодного професіонального актора – волонтери, солдати та ветерани АТО.

Відзначимо, що в цих кінострічках можна зустріти чимало лексики, яка є не дуже вживаною та може розширити ваш словниковий запас. Однак, не лише через кіно можна почути щось новеньке. За бажання можна спробувати вчити українську мову і за допомогою музики.