Новини | Пісні для вивчення української мови – поради репетиторів Buki

Пісні для вивчення української мови – поради репетиторів Buki

Чимало доводилось чути, що усна творчість допомагає вивчити ту чи іншу мову. Це має сенс – так можна почути нові слова, пошукати їхнє значення та поповнювати словниковий запас. Проте така практика не дуже притаманна носіям мови. Приміром, українці лише в дитячому віці можуть почути якісь нові слова рідною для себе мовою. Але для іноземців ситуація зовсім інакша.

Тренд на вивчення української мови запустився сам собою після вторгнення Росії 24 лютого. Люди з усього світу хотіли проявити свою солідарність з українським народом, а тому почали вивчати українську мову. Згідно матеріалу на УП - понад 1,3 млн користувачів взялись вивчати українську. 

Найбільше охочих було у Німеччині та Польщі – бажаючих вивчити солов’їну зросло майже у 16 разів у порівнянні з 2021 роком. Шокувала Ірландія, в якій відсоток людей, які почали вчити українську зросло аж на 2229%. Як не дивно, але українська мова швидко набирала популярності і в країнах, які розташовані далеко від нас – Аргентині, В’єтнамі та Японії. Звісно, що це далеко не найкращий варіант вивчити мову – куди надійніше буде звернутись до репетитора з української мови.


Українські пісні, які завоювали популярність у світі

Українська творчість є своєрідною візитівкою країни у світі. Деякі українські пісні, як класичні, так і сучасні, завоювали велику прихильність у людей по всій планеті. Саме тому розглянемо деякі з них та як завоювала свою популярність

Щедрик

Без сумніву, культова пісня, яка лунає у кожному куточку планети напередодні різдвяних свят. Музику до неї склав український композитор Микола Леонтович, а в її основу закладена українська новорічна щедрівка. Найпопулярнішою є англомовна версія Щедрика «Carol of The Bells», яку можна послухати в таких фільмах як Гаррі Поттер чи Сам удома.

Stefania

Перейдемо до куди сучаснішої пісні – «Stefania» від Kalush Orchestra. Гурт написав її спеціально для Євробачення-2022. Конкурс був дуже важливий для України, яка пережила перші місяці війни з Росією. Kalush Orchestra з великим відривом перемогла, а Стефанія ще не один місяць радувала слухачів по всьому світу.

Ой, у лузі червона калина

Українська народна пісня, яка була гімном Січових стрільців, а написана у далекому 1914 році. Друге дихання пісня отримала у перші місяці, коли її переспівав лідер гурту «Бумбокс» Андрій Хливнюк. Культова група «Pink Floyd» створила ремікс зі співаком, давши нову популярність пісні.

Дикі танці (Wild Dances)

Перший переможець Євробачення від України. У 2004 році Руслана Лижичко написала пісню самостійно для пісенного конкурсу, взявши за основу традиційні мелодії гуцулів. «Дикі танці» набули чималої популярності не лише в Європі, а й у світі та навіть отримала нагороду World Music Awards.


1944

Україна тричі перемагала на Євробаченні. У 2016 році це досягнення підкорилось Джамалі, яка у своїй емоційній пісні «1944» розповіла страшну частину історію кримських татар (Джамала і сама має кримськотатарське коріння). Пісня актуальна і нині, адже розповідає про те, як росіяни прийшли завоювати нашу землю.

Як скласти плейліст для вивчення української мови?

Якщо ви вирішили покращити ваші знання української мови таким способом, треба підійти з наукової точки зору. Саме тому дізнаємось у репетитора української мови, як краще вибудувати свій плейліст.

  • Вибір пісень. Далеко не кожна пісня підходитиме для того, аби за нею щось вчити. Перш за все, варто обирати пісні, які вам до вподоби, а не просто навмання. Вам має бути приємно її слухати, а слова хотіти зрозуміти. Також зважайте на жанр. Так, поп-музика має набагато легшу лексику, а приспів повторюється, а у хіп-хопі частіше трапляється більш складна гра словами чи сленг.
  • Попрацюйте з текстом пісні. Аби зрозуміти краще, про що співається у пісні – перекладіть її. Можна знайти в інтернеті друкований текст та спробувати його прочитати, а незнайомі слова перекласти. Також використовуйте власну систему для навчання, наприклад, виділяйте незнайомі слова, граматичні конструкції, які можуть поповнити ваш словниковий запас.
  • Тренуйте слух. Одна справа – розуміти написані слова, а інша справа – розуміти їх на слух. Прислухайтесь, як виконавець зв’язує слова, ставить наголоси – часом ви можете натрапити на незвичну вимову.
  • Створіть плейліст. Бажано скласти його з улюблених пісень українською мовою. Так ви будете повторювати їх на слух, запам’ятовувати слова, чути щось нове та зможете їх вживати.
  • Співати караоке. Цей пункт об’єднує всі попередні. У караоке ви зможете потренуватись у правильній вимові, бачити перед собою текст пісень, автоматично вчити нові слова та ще й розважитись!

Для вивчення української мови радимо почати з попсових, «шароварних» пісень. Заїдаючий мотив, проста лексика – все це ідеально для новачків.