Новини | Як зацікавити дітей вчити англійську: 6 секретів від Cambridge.ua

Як зацікавити дітей вчити англійську: 6 секретів від Cambridge.ua

Батьки часто хочуть, аби їхні діти розпочали вивчення англійської мови з самого дитинства. Таке бажання зрозуміле, адже опанування іноземної мови — довгий і тернистий шлях, що займає роки. Для того, щоб він був ефективним, потрібно займатися регулярно, гармонійно розвивати кожну навичку, закріплювати вивчений матеріал та постійно практикуватися. 


Відтак батьки записують своїх дочок і синів на курси, наймають репетиторів чи займаються з ними самостійно. Останній варіант потребує значних зусиль та часу, але якщо батьки готові це робити — прекрасно! Проте нерідко маленькі студенти противляться заняттям або втрачають інтерес уже в процесі. Як зацікавити дітей вчити англійську мову, розбираємося разом з Першим Кембриджським центром.

Покажіть актуальність

Діти, найімовірніше, будуть зацікавлені дізнатися щось нове, якщо бачитимуть, наскільки це стосується їхнього життя. Тож рекомендуємо поговорити з донькою або сином про те, наскільки англійська є важливою для спілкування, подорожей і майбутніх можливостей роботи. Особливо це актуально на порозі вибору майбутньої професії. Варто показати наскільки ця мова поширена у світі та які переваги дає тим, хто її опанує.

Створіть позитивне навчальне середовище

Важливо підходити до навчання з позитивом і легкістю, відзначати прогрес і успіхи дитини, не критикувати й не сварити за помилки. Варто придумати систему мотивації, яка заохочуватиме сина або доньку приділяти час англійській. Винагороджуйте малечу навіть за маленькі досягнення або кожен пройдений урок, адже він дуже важливий для загального результату.

Зробіть заняття веселими й інтерактивним

Діти найкраще вчаться, коли вони цілком залучені, отримують задоволення й бачать звʼязок між уроками та реальним життям. Наприклад, якщо ви проходите тему про тварин, то організуйте похід у "зоопарк" та називайте звірів англійською мовою. А при відвідуванні магазину показуйте і називайте різноманітні продукти, фрукти та овочі англійською. Це допоможе дитині асоціювати англійську мову з практичними ситуаціями в реальному житті.

Зі старшими дітьми можна відвідати кінотеатр, переглянувши фільм мовою оригіналу. Пізніше вдасться проаналізувати, що вдалося зрозуміти під час перегляду, які фрази запам'яталися, а що було складним для сприйняття.

Додайте до навчання ігри. Вдалі варіанти можна знайти в інтернеті або вигадати власні. Також хорошим рішенням буде використання мобільних програм для вивчення англійської мови. Багато з них сконструйовані як ігри та змагання, що зацікавлює не лише дітей, а й дорослих. Нижче додаємо кілька таких варіантів.

1. Мобільна програма Muzzy від BBC навчає за допомогою мультиплікаційних історій, в яких бере участь веселий персонаж Muzzy та його друзі. Кожен урок містить інструменти для закріплення матеріалу, зокрема онлайн-ігри, картки та робочі аркуші для друку. 

2. Дитяча версія популярного застосунку Duolingo Kids пропонує інтерактивні історії та сотні стислих уроків для першого досвіду читання. Малюки отримують нагороду у вигляді віртуальних монеток, що мотивує їх продовжувати навчання. 

Запам'ятовувати нові слова та фрази, розвивати вимову та ритміку також допоможуть пісні, тож і вони не будуть зайвими у процесі навчання. Багато таких ви знайдете на YouTube-каналі Kid’s Learning Tube. Автори каналу поєднують оригінальні навчальні пісні з анімацією для максимально веселого навчального процесу. Кожне відео присвячене окремій темі, що зручно для сприйняття. 

Подібний контент пропонує канал ELF Kids Videos, де зібрані англомовні пісні у форматі анімаційних відео. Дитина має змогу цікаво вивчати абетку, нові слова, проходити відеовправи для читання та багато іншого.

Орієнтуйтеся на смаки дитини

Залучайте дитину до вибору матеріалу для вивчення. Попросіть вибрати книжку, яку вона хотіла б прочитати англійською мовою, якщо її знання вже на відповідному рівні. Дозвольте обрати відео, мультфільм чи пісні, які вона хотіла б подивитися чи послухати. Такий підхід зробить навчання більш захопливим і забезпечить активну участь дитини в навчальному процесі.


Заохочуйте до практики

Чим більше дитина практикуватиме свою англійську, тим комфортніше й впевненіше почуватиметься. Варто спонукати її більше розмовляти англійською вдома чи з англомовними друзями. Також можна заохотити дитину пройти онлайн-курс англійської мови в Cambridge.ua. Групові заняття дадуть їй змогу спілкуватися з однолітками та занурять у сприятливе конкурентне середовище.

Ставте досяжні цілі

Встановлення чітких та реальних цілей допоможе дитині не втрачати мотивацію та насолоджуватися своїми досягненнями. Наприклад, краще вивчити за день кілька цікавих фраз чи опанувати конкретне граматичне правило, ніж запланувати читання на 30 хвилин, але не знайти для цього часу. Коригуйте цілі за потреби, адже в будь-якій справі важливо бути гнучкими та готовими до змін.

Наостанок пропонуємо добірку мультфільмів, які допоможуть весело провести час з дитиною та покращити англійську. 

  1. Sesame Street та Blue’s Clues — для дітей 3-5 років.

  2. Peppa Pig, Caillou та PJ Masks — для дітей 4-8 років.

  3. Arthur, The Wild Thornberrys, Adventure Time для дітей від 10 років.

  4. SpongeBob SquarePants, Wild Kratts та Rick and Morty для дітей 12+ років.

Здебільшого, самостійне навчання дітей — це складний шлях, що вимагає від батьків багато знань, сил й енергії. Адже потрібно розібратися, як правильно викладати, які матеріали підібрати, як визначити поточний рівень дитини, а ще зробити заняття збалансованими та багато іншої побічної інформації. Тож якщо ви розумієте  всю складність, і сумніваєтесь — краще звернутись до професійних викладачів, які ефективніше навчатимуть дитину англійської мови!