Новини | Як вибрати смартфон з якісним звуком: на що треба дивитися у характеристиках

Як вибрати смартфон з якісним звуком: на що треба дивитися у характеристиках

Як вибрати смартфон з якісним звуком: на що треба дивитися у характеристиках

 Телефон для багатьох замінив музичний центр. Музику можна слухати у різний спосіб. Наприклад, у момент планових чи екстрених знеструмлень люди використовують додаток Fm-радіо, оскільки за відсутності інтернету лише радіо допоможе дізнаватися про останні новини. Завдяки роз’єму 3,5 або бездротовій технології Bluetooth до телефону можна під’єднати навушники чи динаміки. Популярністю користуються також платні стримінгові сервіси, що дають змогу слухати та завантажувати улюблені пісні в необмеженій кількості.


Аудіочип у смартфонах – що це таке

Від чого залежить якість відтворення звуку в телефоні? Багато хто скаже, що від процесора? Це є дійсно так, адже навіть бюджетний смартфон обладнано чипсетом (центральним процесором) з інтегрованим аудіочипом. У деяких моделях, які зазвичай називають “меломанськими”, аудіочип є відокремленим, тобто дискретним. 

 У характеристиках цей елемент позначають як цифро-аналоговий перетворювач (ЦАП), Digital-to-analog Converter (DAC). У комп’ютерах використовують більш знайому назву – звукова карта. ЦАП є невіддільним елементом пристроїв, що використовуються для відтворення аудіо з цифрових носіїв інформації – MP3/CD/DVD плеєри, музичні центри тощо.

Найкращі “музичні” смартфони у 2023 році: які вибрати

Відокремлена звукова карта застосовується дуже рідко, й такі смартфони зазвичай коштують дорого. У них є еквалайзер, що дозволить налаштувати звучання під власні забаганки. Але навіть на відносно недорогих, ба навіть бюджетних девайсах можна отримати цілком гідне відтворення музичних треків. Особливо, якщо слухаєте їх не через вбудовані стереодинаміки, а через під’єднані пристрої – навушники, Bluetooth чи дротові колонки.

 Які ж смартфони у 2023 році вибирають меломани?

  1. Samsung Galaxy S21 FE – народний флагман 2022 року не втрачає актуальності й донині. 8-ядерний процесор Qualcomm SnapDragon 888 забезпечує неймовірну швидкодію. А музика лунає через вбудовані стереодинаміки. Навіть без сторонньої гарнітури насолоджуєтеся доволі голосним та якісним звуком. Зверніть увагу, що цей смартфон не має роз’єму 3,5, але до нього можна придбати Блютуз-навушники TWS.
  2. Realme 9 4G 8/128GB. Коштує дешевше за попередню модель. Тут також є вбудовані стереодинаміки. Можна під’єднувати дротові чи Блютуз-навушники. Чипсет Qualcomm Snapdragon 680 на вісім ядер забезпечує гарну якість звучання. 128 Гб внутрішнього сховища вистачить на тисячі пісень. Для довідки. 1 Гб – це приблизно 200-300 музичних треків.
  3. Apple iPhone від 11 покоління й вище. Американська корпорація приділяє величезну увагу якості відтворення аудіо. Стереодинаміки йдуть навіть у базових версіях. Не забуваймо й про навушники AirPods, що тішать кришталево чистим звучанням, а також різноманітним функціоналом, наприклад шумогасінням, аби сторонні шуми не заважали насолоджуватися улюбленими треками.


До категорії “музичних” смартфонів можна додати й такі моделі: OPPO A57, Samsung Galaxy Flip 4, Xiaomi Redmi Note 11 4/64Gb із стереодинаміками Dual Speaker.