Новини | Як розрахувати напір насоса для криниці?

Як розрахувати напір насоса для криниці?

Чоловік придбав дачу з двоповерховим будинком та двома ялинками перед ґанком. Незабаром на подвір’ї викопав криницю. Не цеберком же воду носити! Треба придбати насос. Зробити це можна в магазині 220volt.com.ua. Але спочатку варто визначити його характеристики. Одна з головних — напір.

Розрахунок напору

Припустимо, що дача з ялинками розташована на відстані 25 м від криниці. Глибина останньої становить 30 м, статичний рівень — 12 м, динамічний — 14 м, дебіт 3 м3 / год. Водою потрібно заповнювати гідроакумулятор, що змонтований на горищі на висоті 6 м від землі. Від криниці до будинку прокладено поліпропіленовий трубопровід діаметром 32 мм, а всередині зроблена гідросистема з такої ж труби 25 мм. В ній є 1 кутовий фітінг (90о), 2 зворотних клапани, 2 розгалужувачі (трійники) та 1 запірна засувка. За попереднім розрахунком продуктивність помпи становить 2,1 м3 / год.


Формула визначення напору занурювального насоса матиме такий вигляд:

Нпотр = Нвис + Нвтр + Нвн

де:

Нпотр — загальний напір, що потрібний для заповнення бака на горищі.

Нвис — різниця висот між зануреним насосом та піднятим накопичувачем.

Нвтр — втрати напору на шляху від насоса до бака.

Нвн — вільний напір на витікання.

Різниця висот

Щоб порахувати відстань по вертикалі між насосом та гідробаком, необхідно до висоти накопичувача додати динамічний рівень (це рівень води, що встановлюється за працюючої помпи). У нашому прикладі — це:

Нвис = 14 + 6 = 20 м.

Втрати напору

Напір втрачається за рахунок тертя води всередині труб, а також через опір арматури гідравлічної системи. З найбільш можливою точністю його визначають за таблицями:

Таблиця 1. Втрати напору для пластикових труб.


Таблиця 2. Втрати напору для сталевих труб.


Для розрахунку треба брати цифри жирним шрифтом — це втрати на кожні 100 метрів труби. Звичайним вказана швидкість течії. В нижній частині таблиці 2 є дані по гідравлічній арматурі. Виходячи з умови, маємо:

Нвтр = 1,08 * 25 / 100 + 1,77 * 6 / 100 = 0,27 + 0,11 = 0,38 м — по довжині

Нвтр = 1,1 + 2 * 4,0 + 2 * 4,0 + 1,1 = 16,2 м — на арматурі

Загальні втрати напору:

Нвтр = 0,38 + 18,2 = 18,58 ≈ 19 м

Вільний напір на витікання

Вода не повинна просто повільно виливатися з крана. За будівельними нормами (2.0401-85) для холодного водопостачання тиск в системі має бути в межах від 0,3 до 5 атм. Для побутових та особистих потреб досить 2 – 3 атм. Оскільки 1 атм. ≈ 10 м вод. ст., то до отриманої цифри в розрахунках по забезпеченню водою будинку треба додати ще 20 – 30 метрів. Це так званий вільний напір на витікання. Для джакузі або поливу необхідно 4 – 5 атм.

Значення Нвн залежить від призначення насоса. Якщо він буде застосований лише для водозабезпечення будинку (без джакузі), то можна взяти Нвн = 25 м. Коли ж за його допомогою будуть поливати город або клумби, то слід призначити не менше 40 м. Отже, загальний напір занурювального насоса в нашому випадку становить:

Нпотр = 20 + 19 + 25 = 64 м.

В разі використання помпи для поливу останній доданок буде 40 метрів, і тоді її загальний напір становитиме 79 метрів.