Що допоможе покращити мозковий кровообіг

Що допоможе покращити мозковий кровообіг

Для активної працездатності, нормальної когнітивної діяльності та гарної пам’яті важливим є стабільний мозковий кровообіг. Він сприяє доставленню до клітин мозку кисню та інших необхідних для функціонування речовин. Внаслідок певних обставин цей процес може порушуватися, що потребує певної терапії для відновлення. Вона включає призначення спеціальних препаратів після консультації з лікарем. ​​




Серед лікарських засобів, які часто призначають у разі діагностування порушеного мозкового кровообігу, мозкових інсультів, можна виділити Метамакс. Дія базується на пропіонаті дигідрату, який нормалізує доставлення кисню до кровоносних судин головного мозку.

Як проявляється порушення кровообігу

Коли мозок недоотримує кисень та інші важливі мікроелементи, людина відчуває погіршення самопочуття. Воно проявляється наступними симптомами:

  1. погіршується пам'ять та складніше має сконцентрувати увагу;
  2. відчувається постійна втома, навіть після відпочинку;
  3. важко координуватися у просторі та часі;
  4. можуть спостерігатися запаморочення, шум у вухах, погіршення зору.

Для відновлення мозкової працездатності терапія має бути комплексною та узгодженою з лікарем. Хаотичне вживання різних медикаментозних засобів не призведе до бажаного результату, а навпаки, може погіршити ситуацію.

Які препарати приймати

Представляємо перелік препаратів, які за правильного вживання сприяють поліпшенню мозкового кровообігу. Серед них можна виокремити наступні групи медикаментозних засобів:

  1. Ноотропні препарати. Вони стимулюють роботу нервової системи та поліпшують мікроциркуляцію.
  2. Антикоагулянти. Необхідний ефект досягається завдяки впливу на згортання крові.
  3. Ангіопротектори. Покращують циркуляцію крові в судинах головного мозку.
  4. Венотоніки. Позитивно впливають на тонус судин та відтік венозної крові.
  5. Статини. Допомагають знизити рівень холестерину в організмі, завдяки чому покращується тік крові.

Можуть використовуватися препарати як із речовинами синтетичного походження, так і з натуральними рослинними екстрактами, відомими своєю антиоксидантною та нейромедіаторною дією.


Для відновлення мозкового кровообігу одного приймання медикаментів недостатньо. Комплексна терапія має включати зміну раціону з мінімізацією вживання жирної та смаженої їжі. Під час перегляду способу життя важливо відновити нормальний режим активності та сну, обмежити вплив стресових факторів. У кожному індивідуальному випадку складається конкретна програма відновлення з урахуванням стану пацієнта, рівня порушення мозкового кровообігу та супутніх симптомів.