Новини | Опіки — безпечна допомога вдома та протипоказання до самолікування

Опіки — безпечна допомога вдома та протипоказання до самолікування

Опіки — безпечна допомога вдома та протипоказання до самолікування

Опік — це одна з найпоширеніших травм. Його можна отримати в побуті, під час необережного поводження з окропом або побутовими предметами, на роботі та навіть вулиці, якщо контактувати з відкритим вогнем. Водночас звичайне щоденне заняття може призвести до серйозних пошкоджень шкіри, а навколо допустимої першої допомоги при опіках ходить безліч різних міфів. Майже жоден опік не потрібно намагатися лікувати самостійно в домашніх умовах. Єдиний виняток — ушкодження першого ступеня, які займають малу площу, оскільки у цьому випадку не утворюється відкрита рана. Якщо правильно надати долікарську допомогу, можна сподіватися на якнайшвидше загоєння. У випадку інших ступенів необхідно викликати лікаря. Подальше лікування полягатиме ще й у запобіганні приєднання інфекції. Для цього проводять антисептичні обробки. За посиланням https://anc.ua/ru/product/khlorheksydyn ви можете ознайомитися з механізмом дії Хлоргексидину, який вважається одним із найпопулярніших антисептиків. 

Чого не варто робити з опіками

Варто уточнити — народні методи, які активно використовують для самолікування багато людей, неефективні і навіть небезпечні. За жодних умов не можна:

  1. Прикладати лід. Це значно погіршує мікроциркуляцію, що може призвести до порушення регенеративних процесів та навіть некрозу пошкоджених тканин.
  2. Мастити місце опіку олією. Вона створить жирну плівку на поверхні, яка перешкоджатиме виведенню з поверхні тепла. Це спричинить ще більше пошкодження шкірних покривів.
  3. Проколювати пухирці. Пухирі містять міжтканинну рідину, яка не дає свіжій молодій шкірі пошкоджуватися під час контакту з грубим епітелієм, що відійшов.

Якщо до опікового дефекту прилип одяг, не варто намагатися самостійно відокремити його. Так ви ще більше травмуєте рану та поглибите її. Не варто також намагатися її розмочити та відділити поступово. Такі питання має вирішувати лікар, тож варто одразу викликати його. У цьому випадку укладіть поверх нього вологу тканину. 

Як правильно надати першу допомогу

Пошкоджена шкіра потребує особливої обробки:

  1. для охолодження необхідно використовувати прохолодну проточну воду, оскільки вона найкраще забирає тепло;
  2. потім необхідно накрити шкіру стерильною марлевою пов'язкою;
  3. якщо мова йде про опік кистей чи стоп, необхідно прокласти між пальцями марлю.

Якщо вже є відкриті рани (вище третього ступеня), не варто підставляти їх під воду. Просто накрийте вологою тканиною. Після проведення цих маніпуляцій необхідно викликати лікаря, який з професійної точки зору оцінить ступінь тяжкості та, можливо, призначить інше лікування. Прописані лікарем препарати ви зможете придбати на сайті https://anc.ua/ru, попередньо ознайомившись з інструкціями та механізмами їхньої дії.