Новини | Чому кожному футболісту необхідне якісне футбольне екіпірування?

Чому кожному футболісту необхідне якісне футбольне екіпірування?

Футбольне екіпірування — обов’язковий компонент гри

Екіпірування футболіста складається з декількох обов’язкових елементів — футболки, шортів, гетрів, щитків та бутсів. Правила дозволяють використовувати й деякі інші аксесуари, проте згадані вище елементи є обов’язковими.

Для кожної збірної та відомого футбольного клубу футбольна форма є не лише символом, а й необхідним спортивним одягом. Футболка та шорти покликані допомагати гравцям грати якнайефективніше та безпечно. Команди-суперники не можуть використовувати у своїй формі однакові кольори. Найкраще, якщо це контрастні відтінки, які дають змогу усім учасникам гри легко ідентифікувати гравців кожної з команд. Саме тому кожна команда має принаймні два різні комплекти форми, а також активно використовує манішки. Форма воротарів відрізняється від форми обох команд. На формі обов’язково повинен бути вказаний номер гравця — як спереду, так і ззаду. Розміри номерів також регламентуються.

Крім того, кожен гравець зобов’язаний одягати щитки та гетри, які дають змогу захистити гомілки від неприємних ударів і травм. Звичайно, футболіст може з’явитися на полі лише маючи відповідне футбольне взуття. Футбольні бутси обирають з урахуванням поверхні, позиції гравця та особливостей його стилю гри.

Футбольне екіпірування як фактор ефективнішої гри

Футбольне екіпірування — це не лише вимога та символ, а й додаткові переваги, які гравець може отримати, якщо матиме якісне екіпірування. Футбольна форма, під якою мається на увазі футболка та шорти, виготовляється з легкого матеріалу з використанням спеціальних технологій. Високоякісний поліестер поглинає дуже мало води (приблизно 0,4% від своєї ваги), а решту відводить. Це дуже мало, як порівняти зі звичайними бавовняними футболками, для яких цей коефіцієнт може становити навіть 7%. Крім того, футбольна форма допомагає підтримувати прохолоду і сухість тіла.

Футбольне взуття привертає увагу всієї футбольної аудиторії — від професійних гравців до фанатів. Шипи на підошві бутсів забезпечують оптимальне зчеплення з поверхнею та забезпечують гравцеві стабільність, оберігаючи його від травм. Футбольні бутси виготовляють із синтетичних матеріалів зі спеціальним плетінням, завдяки чому вони стають міцними та максимально легкими. Кожен гравець має свої уподобання щодо футбольного взуття. Наприклад, нападники та інші швидкісні гравці обирають легке взуття, що забезпечує максимальну швидкість та контроль м’яча — як-от adidas X. Натомість захисники часто орієнтуються на міцні моделі з додатковою підтримкою для ефективної роботи під час відбору м’яча. Устілки з піни захищають стопи гравців від утоми, а посилення ділянки, що використовується для ударів, дає змогу не перейматися через безпеку ніг, а зосередитися на грі.

Футбольні щитки, що виготовляються з гуми або пластику, захищають гомілки під час падінь, небезпечних контактів тощо. Щитки необхідно одягати під гетри, які також виконують захисну функцію. Насамкінець варто згадати й про головний елемент кожної гри й тренування — футбольний м'яч. Кожному гравцеві варто мати футбольний м’яч, щоб мати змогу потренуватися в будь-який момент.