Новини | Історія продовжується: Jamala представляє альбом Qırım

Історія продовжується: Jamala представляє альбом Qırım

Якщо музика є мовою культури, то про що говорять мешканці Криму?

Українська кримськотатарська співачка й авторка пісень Jamala представляє збірку старовинних пісень свого народу. Кожна з 14 композицій віднайдена сонграйтеркою в певному місті чи селищі рідного півострова: від Керчі до Ак’яру, від Ялти до Джанкою. Об’єднавши їх у платівці, артистка представляє слухачеві багатошаровий всесвіт Qırım. 

Новим релізом Джамала відкриває історії раніше невідомі, переписані чи забуті. Це світ, у якому зустрічаємо всенародного героя Аліма Айдамаха, що походив із Карасуву та в історії Криму зіграв роль українського Устима Кармалюка, рятуючи людей від злиднів і нечесності. Тут скажуть своє слово степові кримські татари — ногаї, у чиїх ритмічних куплетах так прозоро віддзеркалюється життя й звичаї півострова. Почує слухач і про керченського верблюда Чалбаш-Бора, що стане прообразом сильної любові й відданості у фольклорі. 

Усі вони — етичні й естетичні ідеали народу, які отримали сильний і віртуозний голос. Завдяки Джамалі, композитору-аранжувальнику Артему Рощенку, саунд-продюсеру Сергію Круценку, а також народним і симфонічним музикантам кримськотатарська фольклорна спадщина оживає. Хрестоматійні герої під акомпанемент кавалу, труби, скрипки, даре рефлексують про любов у муках, підкорення найскладніших вершин, і ніби мантрою крізь увесь альбом повторюють знову й знову: буде важко, але треба підніматись і йти. 

У кожного артиста є своя історія. У Джамали — боротьба за дім, котрий відібрали. Якими б не були її експерименти, яке б звучання не народжувалося в нових пошуках і рефлексіях, вона завжди поверталася до Криму. І цього разу камбек набуває небаченої досі монументальності. 

До роботи над Qirim долучилося понад 80 музикантів, а сам проєкт формувався десятиліттями, та на початку повномасштабного вторгнення рф в Україну доля платівки перебувала ніби в невагомості. Альбом, який уже довели до етапу зведення, залишився під обстрілами у Київській області. І міг ніколи не побачити світ. 

«Боротьба за правду ніколи не була простою справою. Напевне, саме тому робота над Qırım тривала роки мого життя. Цим альбомом я втілила свою велику мрію — показати всьому світу, що попри будь-які спроби переписати історію Криму ми не дамо забути правду. А вона ж криється саме у фольклорі, у цих неймовірних сюжетних лініях, які розкривають перед нами щоденники Qırım», — співачка й авторка пісень, володарка «Нагороди за визначне лідерство артиста» від Атлантичної ради США 2022 року, переможниця пісенного конкурсу «Євробачення-2016» Джамала.
Після домашньої презентації разом із Національним симфонічним оркестром України на сцені Національної опери платівка вперше зазвучить наживо в Ліверпулі, спільно з BBC Philharmonic Orchestra. Більше про проєкт на сайті qırım.jamala.ua